IseõppijaleEesti keel

Harjuta eesti keelt teise keelena C1. 30 kuulamis- ja 30 lugemisülesannet

Hea eesti keele õppija!

Oled jõudnud eesti keele õpingute redeli viimasele pulgale: tegeled selle kauni keele detailidega ja võimalik, et valmistud ka C1-taseme eksamiks. Sinu senised pingutused on vilja kandnud ja see on tunnustust väärt!

Tasemeeksam võib tekitada mitmesuguseid emotsioone: muidugi põnevust, aga võib-olla ka väikest või suuremat närvikõdi. Mõnikord küsivad õpilased minult, kuidas saaks eksamiks veel harjutada: hoolikalt täiendatakse küll sõnavara, ka grammatikateadmisi, ent eksamil grammatikateadmisi ju eraldi ülesannetega ei kontrollita. Suisa pooled punktidest annavad hoopis lugemis- ja kuulamisülesanded, milleks valmistumine tekitab aga segadust. Õpilased kuulavad tublisti raadiosaateid ja see on igatahes kasulik, kuid saadetega ei tule kaasa ülesandeid. Artiklite või raamatute lugemine arendab sõnavara ja annab kindlustunnet, kuid ka nende tekstide kõrval ei ole harjutusi, mis aitaksid kontrollida, kas loetust on õigesti aru saadud ja kas eksamil arusaamist väärtuslike punktidega hinnataks. Kuidas saaks tubli õpilane end aidata, et eksamil edukas olla?

Selles kogumikus on harjutused, mis aitavad kindlustunnet kasvatada. Need harjutused ongi mõeldud just eksami lugemis- ja kuulamisosaks valmistumiseks. Suur osa harjutustest on täpselt sellises formaadis nagu eksamil. Ka ülejäänud ülesanded keskenduvad sellele, et parandaksid oskusi, mille omandatust eksamil kontrollitakse: lugemisosas saad harjutada kiiret infootsimist ja tutvuda eri tüüpi tekstidega populaarteaduslikust artiklist arengukavani. Kuulamisülesandes saad harjutada konspekteerimist ja püüda kõrvaga nii pisiasju kui ka üldpilti. Seda kõike selleks, et oleksid eksamil tähelepanelik, kiire ja produktiivne!

Soovin ülesannete lahendamisel rõõmu ja eksamil palju edu!

Kogumiku autor Helis Oidekivi-Kosapoeg

00:00