Rasvad
Rasvad on looduslikud süsinikuühendid, mis on väga energiarikkad. Elusorganismid kasutavad rasvasid energia talletamiseks.
Keemilise koostise poolest on rasvad glütserooli ning rasvhappe jääkide ühendid. Rasvhapped on pikkade süsinikuahelatega karboksüülhapped.
Looduslikud rasvad jagunevad kaheks: loomsed rasvad ja taimsed rasvad. Loomsetes rasvades on süsinikuahelates üksiksidemed ning nad on tahked. Taimsed rasvad on vedelad, kuna nende süsinikuahelates leidub kaksiksidemeid.
Sulle võivad huvi pakkuda need õppematerjalid:
Растворы
Атомы и молекулы
Ioonid
Ионы
Aatomid ja molekulid
Lahused
Tutvus keemiaga
Oksüdatsiooniaste
Знакомство с химией
Taimseid rasvu saab muuta tahketeks kui neid vesinikuga redutseerida. Näiteks toodetakse taimsetest rasvadest margariini.
Seismisel ja kuumutamisel rasvad reageerivad õhuhapnikuga, mille tulemusena tekivad mürgised ühendid. Seda protsessi nimetatakse rääsumiseks.
Loe lisaks: Lipiidid
Lisainfo
Märkasid viga? Anna sellest teada ja teeme TaskuTarga koos paremaks!