Estrid. Amiidid
Estrid on karboksüülhapete funktsionaalderivaadid, milles on karboksüülhappe –OH rühm asendatud –OR rühmaga, kus R tähistab süsinikuahelat.
Amiidid nagu estridki, on karboksüülhapete funktsionaalderivaadid, milles –OH rühm asendatud –NH2 rühmaga (või –NRR’ rühmaga).
Estreid saadakse alkoholide reageerimisel karboksüülhapetega. Seda reaktsiooni nimetatakse ka esterdamiseks.
Sulle võivad huvi pakkuda need õppematerjalid:
Aatomid ja molekulid
Знакомство с химией
Oksüdatsiooniaste
Tutvus keemiaga
Ионы
Lahused
Растворы
Ioonid
Атомы и молекулы
Kuna reaktsiooni käigus eraldub 1 mooli lähteainete kohta 1 mool vett, siis on esterdamine üks kondensatsioonireaktsiooni alaliike.
Estrite omadused
Lühema süsiniku ahelatega estrid on enamasti vedelad ained, millel on meeldiv lõhn. Meeldiva lõhna tõttu kasutatakse neid toiduainetööstuses lõhnaainetena. Mõningad lõhnaained on toodud allolevas tabelis:
Pikkade süsinikuahelatega estreid nimetatakse vahadeks. Mesilasvaha koosneb peamiselt järgmisest estrist CH3(CH2)14COO(CH2)29CH3, mis sisaldab kokku 46 süsiniku aatomit.
Estrite keemilised omadused
Estrite üheks tähtsaimaks omaduseks on hüdrolüüs, mis toimub hapete või aluste juuresolekul. Estrite hüdrolüüs on põhimõtteliselt esterdamise pöördreaktsioon, mille käigus ester happe või aluse toimel laguneb ning tekivad karboksüülhape ja alkohol
VIDEOD:
Estrite saamine (ing)
Polükondensatsioon (ing)
Lisainfo
Märkasid viga? Anna sellest teada ja teeme TaskuTarga koos paremaks!