ÕpiampsÜhiskond

Kuidas ja miks saada Ameerika presidendiks?

36%

Skandaalid ja vaidlused: USA presidendivalimiste kõige šokeerivamad hetked

Skandaalid ja vaidlused: US presidendivalimiste kõige šokeerivamad hetked

Watergate’i skandaal (1972)

Üks kuulsamaid skandaale Ameerika ajaloos on Watergate’i skandaal. President Richard Nixon ja tema kampaaniameeskond olid seotud sissemurdmisega Demokraatliku Partei peakorterisse ning sellele järgnenud varjamiskatsega. Skandaal viis lõpuks Nixoni tagasiastumiseni. Loe rohkem

Watergate’i skandaali käigus selgus, et Nixon oli salvestanud oma Valge Maja vestlusi, mis lõppkokkuvõttes tõid päevavalgele tema osaluse sissemurdmises ja varjamises.

Bill Clintoni ja Gennifer Flowesi afäär (1992)

Üks suuremaid skandaale 1992. aasta kampaania ajal oli Bill Clintoni väidetav afäär Gennifer Flowersiga. Gennifer Flowers väitis, et tal oli Bill Clintoniga 12 aasta pikkune afäär, mis algas 1970. aastatel ja kestis kuni 1980. aastate lõpuni, ajal mil Clinton oli Arkansase kuberner. See väide tuli avalikuks 1992. aasta presidendikampaania ajal, kui Flowers andis intervjuu ajalehele ja avaldas lindistusi, mis väidetavalt tõestasid nende suhet.

Bill Clinton eitas algselt afääri kuid hiljem, 1998. aastal, tunnistas ta kohtuasjas, et tal oli Flowersiga suhe. See afääriskandaal oli osa laiemast skandaalide seeriast, mis mõjutas Clintoni mainet tema poliitilises karjääris.

Florida hääletustulemuste vaidlus (2000)

2000. aasta presidendivalimised olid erakordselt vastuolulised George W. Bushi ja Al Gore’i vahel. Tulemused Floridas olid nii tasavägised, et hääled tuli üle lugeda. Vaidlus jõudis lõpuks USA ülemkohtusse, mis otsustas hääletuse tulemuste kinnitamise Bushi kasuks. Loe rohkem (inglise keeles)

Paljud Floridas kasutatud hääletussedelid olid defektsed ja raskesti loetavad, mis põhjustas suurt segadust ja vaidlusi.

Russiagate (2016)

2016. aasta presidendivalimiste ajal tekkisid süüdistused, et Venemaa sekkus valimistesse Donald Trumpi kasuks. See viis ulatusliku uurimiseni, mida juhtis eriuurija Robert Mueller. Kuigi Muelleri raport ei leidnud tõendeid otsesest koostööst, tõi see esile mitmeid Trumpi kampaania ja Venemaa vahelisi kontakte. Loe rohkem (inglise keeles)

Uurimise käigus selgus, et Venemaa oli kasutanud sotsiaalmeediat, et mõjutada avalikku arvamust ja levitada valeinfot, mis tõi kaasa suuri vaidlusi ja usalduskriisi valimisprotsessi suhtes.

Kas jäi meelde? Kohe testime:

00:00